Perjantaina ja lauantaina 8.-9. heinäkuuta järjestetyn Kimolan kanavajuhlan harmonikkamusiikin sekä Borsalino Jazz -trion esittämän 1920- ja 1930-lukujen tanssimusiikin pääsymaksuton tarjonta keskitettiin Syvänojan kanavatilan normaalisti maatalouskäytössä olevaan avaraan ja akustiikaltaan erinomaiseen kiviseinäiseen halliin molempina päivinä klo 11-17.

Musiikkiesitysten ohessa hallissa esiteltiin UPM:n Keskusarkiston vanhoja valokuvia Kimolan kanavan 1960–1980 -lukujen puunuittovuosilta sekä Länsi-Kymen Kulttuuritieyhdistyksen uusia kuvia nykyisen veneilykanavan ajalta.

Kanavajuhlan avauspäivänä 8.7. Benny Törnroos ja Muumit esiintyivät ensin Kilkkilän Farmilla klo 12 noin 450 katsojalle ja sen jälkeen klo 15 Syvänojalla Vierumäentien varressa Kimolan kanavasulun naapurissa noin 60 katsojalle.

Maineikkaan Hollolan Harmonikat ry:n orkesterin ja solisten esittämien kotimaisten ikivihreiden iskelmien ja kesävalssien täyteläinen soitto hurmasi Syvänojan yleisön molempina päivinä niin tempaavasti, että innokkaimmat käyttivät tilaisuuden hyväkseen ja alkoivat tanssia näyttämön edustalla. Yleisöllä oli myös mahdollisuus osallistua laulamalla kertosäkeiden osuuksiin.

Kun esiintymisvuoroon tulivat molempina päivinä komeaääninen laulaja Timo Mäkinen ja hänen säestäjänsä Jorma Vinnikka, kuulijoille avautui mahdollisuus pyytää toivelaulujaan soitettavaksi ja yhdessä laulettavaksi. Valmiita sanoituksia oli yleisön käyttöön tarjolla kansioista valittaviksi 60:lle eri sävellykselle.

Lauantaina kanavajuhlan ohjelman päätössoittona Syvänojalla kuultiin kouvolalaisen Ari Mattilan taiturointia omalla harmonikallaan. Hän soitti ranskalaistyylistä haitarijazzia sekä mm. Astor Piazzollan argentiinalaista tangomusiikkia.

Syvänojan kanavatilan pääsymaksuttomat orkesteri- ja harmonikkaesitykset mahdollistuivat Jaalan kotiseutusäätiön ja Syvänojan isäntä Mikko Haapasen tuella sekä tapahtuman järjestäjän Länsi-Kymen Kulttuuritieyhdistyksen talkooponnistuksella – ja esiintyjien palkkiohinnoittelussaan kanavajuhlalle osoittaman kannatuksen avulla.

Muumit ja taikuri Simo Aalto ihastuttivat Kilkkilän Farmin yleisöä kanavajuhlan toisella näyttämöllä

Lapsiperheiden laajan suosion saavuttanut Kilkkilän Farmi Pohjois-Iitin Vuolenkoskella lähellä toimi Kimolan kanavajuhlan toisena näyttämönä. Farmin matkailullinen vetovoima muodostuu suuresta eksoottisten lintujen ja maaseudun tuttujen nisäkäslajien eläinpuistosta, lasten leikkivälineistä sekä maatilan omien tuotteiden myymälästä ja grilliravintolasta.

Nipsu ajelutti Muumimammaa ja Muumipappaa Kilkkilän mönkijällä

Kimolan kanavalle saapuvista veneilijöistä yli 90% ja molemmat kanavalle risteilevät järvilaivat rantautuvat matkallaan hyvien rantapalvelujen äärelle Vuolenkosken kylän satamaan. Sinne pysähtyvät myös lähes kaikki kanavan varren automatkailijat. Farmi sijaitsee noin 2 km:n päässä kylän eteläpuolella.

Farmin eläinpuiston yhteyteen pystytetyllä kanavajuhlan ulkonäyttämöllä kävivät esiintymässä televisiosta tuttujen Muumi-animaatiosarjojen laulujen alkuperäinen esittäjä Benny Törnroos Muumi-ystäviensä kanssa perjantain 8.7. auringonpaisteessa ja taikuri Simo Aalto Jokeri Pokeri Box Show -ohjelmallaan lauantain sadesäässä klo 12 ja 14.

Simo Aallon kahdessa esityksessä sade vähensi yleisön määrää, mutta ei lainkaan lasten riemua. Esityksissä oli mukana myös Simon Kirsti-vaimo ja klassisissa taikatempuissa myös Simon lemmikkieläimet pupu ja kyyhky. Simon taituruutta ihaili yhteensä noin 250 Kilkkilän Farmin eläinpuiston kävijää.

Pekka Hyvärinen